Jdi na obsah Jdi na menu

Vyspěte se do eosinofilna

30. 8. 2015

Když se řekne prvák, všichni vzpomínají na anatomii, pitvy a mrtvoly. Jen málokoho jako první napadne histologie. Já tenhle předmět ale nesnášela, takže se mi vybaví spíš.

Jde o jakousi vnitřní strukturu orgánů. Prostě koukáte na miniaturní řezy, třeba z jater, pod mikrokopem a pozorujete jednotlivé buňky a trámečky a všechny pidi strukturky, co tam jsou.

Asi takhle nějak to vypadá

aa.jpg

10452824_1426272467645971_360032670504120769_o.jpgVe výsledku je nutný umět něco přes stovku různých preparátů. Poznat je a poznat nějaký základní struktury u každého. Třeba arterie nebo veny. U jater zrovna třeba jaterní trias, trámečky hepatocytů a centrální vénu.

Na vyšší level se pak postupuje ve třeťáku v patologii, kdy k tomu normálnímu obrázku přidáte to, jak to vypadat nemá.

Tady je jeden dobrý odkaz na praparáty. Na histologii asi ještě nefunguje, ale na patologii je to hodně přínosné.

Proč mě teda histola tak strašně děsila? Když poprvé kouknete do mikroskopu, tak vám všechny preparáty přijdou úplně stejné. Prostě růžovo fialové fleky. A po pár týdnech je to pořád stejné. Ten pocit beznaděje, kdy se na něco díváte a absolutně netušíte, co by to mohlo být, přestože víte, že už byste to měli vědět, je hroznej. Stejně tak, když vám asistent vykládá, co všechno v tom mikroskopu máte vidět a vy pořád vidíte jen ty fleky.

Starší studenti i asistenti nás ale uklidňovali, že se to v letním semestru zlomí a ono nakonec fakt jo, takže nezoufejte, jednou tam místo těch fleků skutečně uvidíte i ty strukturky :)

Na závěr roku je zkouška, která se skládá z části praktické a teoretické. Praktická spočívá v tom, že si vytáhnete tři preparáty a musíte je poznat a říct o nich nějaké základní informace. Plus vám zkoušející vypíchne nějaké struktury, které taky musíte poznat. Hlavní je nezpanikařit, v klidu si to prohlédnout. Při teoretické zkoušce si taháte tři otázky, jednu z obecné histologie, druhou ze speciály a třetí z embryologie. Otázek není moc, něco přes stovku, ale umí být docela protivný, obzvlášť když jdete na histolu po anatomii, jak já, a už se vám fakt nechce učit. Ale dá se to. Navíc mám pocit, že jsou na vás v tom prváku všichni takoví trochu hodnější.

A navíc, patologie je asi tisíckrát horší, takže si užívejte, dokud to jde :)

aa.jpg

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Lexie - ZK

14. 9. 2015 13:32

Co vím, tak ke zkoušce přidali ještě písemný test...chudáci prváci, ještěže nás to minulo :D

medička lfhk - Re: ZK

14. 9. 2015 22:08

A jeje, já doteď s nelibostí vzpomínám na písemné histologické techniky :D Jestli to ale opravuje Mráz, tak je to docela loterie :D Chudáci fakt