Jdi na obsah Jdi na menu

Drogy, které léčí (?)

13. 10. 2015

V novém vydání Respektu se objevil moc zajímavý článek, tak jsem se rozhodla, že se o něj s vámi podělím, respektive, že na něj aspoň upozorním, aby si ho ti, které to třeba zaujme, mohli případně dohledat a přečíst. A taky bych se měla učit internu, takže psaní beru jako takové vítané nelegální zpestření :))

Článek pojednává o možnostech využití psychedelických drog v léčbě některých psychických poruch, traumat a jiných záležitostí. Pokud máte ještě před farmačkou, popřípadě po ní, tak trošku vysvětlím, jak tyhle látky působí. Tedy nepochybuju o tom, že je znáte prakticky všechny, ale myslím, že mechanismus účinku každému zas tak jasný není a je fajn se v tom aspoň trochu orientovat :)

Hlavní látky, o kterých se uvažuje, jsou LSD, MDMA a psilocybin.

LSD, psilocybin a MDMA (neboli methylendioxymetamfetamin, také extáze) se řadí do skupiny tzv. psychotomimetik (halucinogenů), což jsou látky, které ovlivňují myšlení, smyslové vnímání a náladu a vyvolávají halucinace. Navozují pocit sounáležitosti, euforie a co je důležité, také pocit jakéhosi zevního náhledu na situaci, ve které se ten daný člověk nachází.

/tohle je čistě už pro mediky na zopakování třeba:

LSD je agonista serotoninových receptorů, to znamená, že v mozku působí na serotoninové 5HT receptory podobně jako serotonin, psilocybin je látka, která se získává z lysohlávek a působí podobným mechanismem jako LSD. MDMA se spíše než mezi halucinogeny řadí k amfetaminum, které působí na principu nepřímých sympatomimetik, což znamená, že konkrétně MDMA navozuje uvolňování noradrenalinu do synaptické štěrbiny a tím vlastně zvyšuje jeho koncentraci (vím to jen proto, že to byla ve farmačce jedna z mých zkouškových otázek, zbytek farmačky jsem už dávno zapomněla, abych zas nedělala machra :D )./

Moc hezká demonstrace účinku LSD na člověka je tady, jde pořád o tentýž autoportrét jednoho umělce, který se mění v závislosti na hladině LSD v krvi.

No a jak by se to tedy dalo všechno využít?

Už jsem psala, že halucinogeny vyvolávají mimo jiné pocit nějakého zevního náhledu, jako by se člověk stal pouze pozorovatelem. Což je velmi užitečné u lidí, kteří třeba prožili nějaké trauma nebo v sobě mají něco potlačené. S pomocí psychedelik se dostanou zpátky k tomu danému okamžiku, který jim škodí a mohou si ho zhodnotit s jakýmsi odstupem. A navíc, halucinogeny vyvolávají také pocit euforie, což pomůže odbourat případné negativní pocity, které jsou s tou danou situací svázané. Mně se to v podstatě zatím zdá dosti podobné psychoanalýze.

V článku byl uveden také případ nějakého umírajícího muže, jemuž právě tahle léčba dost pomohla zbavit se strchu ze smrti a paradoxně současný stav popisuje jako nejlepší období svého života.

Uvažuje se, že by se to dalo využít například i u válečných veteránů nebo klasické posttraumatické poruchy. Bohužel u nás to samozřejmě není legální, lékaři v Bohnicích po dlouhých peripetiích získali souhlas se studií, která momentálně probíhá.

Pokud vás to zaujalo, tak si určitě časopis kupte, popřípadě zkuste trochu pohledat na internetu, já tam toho našla na tohle téma docela málo, ale chytlo mě to a asi se pokusím v tomhle směru koumat trochu víc. Jsem velký fanda psychoanalýzy a tohle mi přijde opravdu dost podobné a myslím, že by to mohlo být i dost efektivní, jen bude asi docela dlouho trvat než to přejde do běžné praxe, jestli vůbec někdy, vzhledem k tomu, že po právní stránce by to byl asi trošku oříšek.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář